maandag 26 december 2016

Persoonlijk; mijn beroep, wat houd verzorgende-IG nou eigenlijk in?

Zoals jullie in de vorige 2 artikelen al hebben kunnen lezen hoe ik zover ben gekomen tot verzorgende-IG en hoe ik de opleiding hierna toe heb behaald! Omdat misschien nog niet iedereen weet wat het beroep verzorgende-IG is en wat het nou inhoudt geef ik jullie een korte uitleg!
De naam van de opleiding zegt het eigenlijk al: zorg.
De opleiding verzorgende-IG is een niveau 3 opleiding, deze kan je op veel verschillende scholen volgen, je kan hierbij zelf een school naar keuze kiezen.

Vanuit de middelbare school maak je de keuze welke opleiding je dan nou echt gaat studeren, als je kiest voor een opleiding in de zorg adviseer ik je goed naar het advies van je docenten te luisteren. Een opleiding in de zorg is niet de makkelijkste en het is al helemaal niet fijn als je tijdens de opleiding op je tenen moet lopen.
Ook is het belangrijk om te weten dat je voor een opleiding in de zorg een goede doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen moet hebben, hiermee kom je al gelijk een stuk verder in de opleiding.

Als je als beroep verzorgende-IG bent draag je veel verantwoordelijkheid met je mee. Je moet medicijnen delen, verpleegtechnische handelingen uit voeren en noem maar op.
Veel mensen hebben altijd het idee dat de zorg alleen maar draait om het wassen en eten geven aan de mensen maar werkelijk draait dit om veel meer. Je zorgt niet alleen voor de mensen maar je leeft ook met ze mee, je ziet ze zorgvragers komen en weer gaan en je moet hier dan ook mee om kunnen gaan. Het beroep verzorgende-IG is niet alleen lichamelijk zwaar, het vraagt mentaal ook veel van je.
Je moet privé en werk goed kunnen onderscheiden en je moet je werk niet meer naar huis nemen.
De zorg word altijd veel meer onderschat wat ik erg jammer vind want het kan zo mooi beroep zijn, helaas word dit niet altijd gewaardeerd.

Iedere verzorgende-IG is anders en iedereen kan ook in een andere sector werken, je kunt hierbij bijvoorbeeld dus kiezen uit de sector: Ouderenzorg, gehandicaptenzorg, kraamzorg en je hebt een kleine kans om ook in de psychiatrie te komen, deze kans is wel erg klein.
Als je denkt dat je als verzorgende-IG in het ziekenhuis kan gaan werken heb je het flink mis. In het ziekenhuis nemen ze de laatste tijd alleen nog maar verpleegkundige niveau 4 aan en het liefste nog niveau 5. ze willen zelfs het niveau van verpleegkundige omhoog brengen naar niveau 6.

De meeste verzorgende-IG werken dan ook in een verzorgingshuis en begeleiden hierbij zorgvragers bij de alledaagse zorg, het helpen met intake voeding en vocht en noem het maar op.

Wat zijn nou de eigenschappen die je tot je moet beschikken als verzorgende-IG?
- Zelfvertrouwen.
- Doorzettingsvermogen.
- Werktempo
- Inlevingsvermogen.
- Zelfstandigheid.
- Geduld.
- Sociale houding.
- Communicatieve vaardigheden.

Als je voor het beroep verzorgende-IG wilt gaan en je hebt nog vragen schroom dan niet en stel ze gerust!
Wees er altijd van bewust dat werken in de zorg hard werken is, lichamelijk en geestelijk! Denk er ook altijd aan dat je veel voldoening uit je werk kunt halen en trots kunt zijn op wat je doet en wat je allemaal bereikt hebt!


Liefs, Mariska.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten