maandag 24 oktober 2016

Persoonlijk; mijn beroep, hoe rondde ik mijn opleiding af?

De vorige keer konden jullie al lezen hoe ik nou eigenlijk tot de keuze ben gekomen om
verzorgende-IG te gaan studeren en hoe ik mijn middelbare schooltijd heb ervaren. Vandaag vertel ik jullie hoe nu verder en hoe ik dus de opleiding verzorgende-IG heb afgerond, of het klopte na mijn verwachtingen en hoe ik deze tijd beleefd heb.

Na mijn lange welverdiende vakantie na de middelbare begon ik dan eindelijk met de opleiding verzorgende-IG, hier had ik natuurlijk jaren naar uitgekeken en ik was erg enthousiast om met de opleiding te beginnen. Ondanks het enthousiasme speelde spanning ook een grote rol want je ging natuurlijk weer naar een nieuwe school, weer nieuwe docenten, klasgenoten en hele andere leerstof als dat je eerder gewend was.
Ook speelde de gedachtes door mijn hoofd van heb ik wel de goede keuze gemaakt qua opleiding en vooral van school natuurlijk.

De eerste week van mijn opleiding kregen we eerst een intro week waarin we onze klasgenoten konden leren kennen en onze slb'er wat een net woord is voor mentor.
we hadden hierbij een sportdag en we kregen samenwerkingsopdrachten die we moesten uitvoeren om elkaar beter te leren kennen. Niet mijn favoriete week al zeg ik zelf.
Gelukkig leerde ik deze week nieuwe meiden kennen en werden we uiteindelijk vriendinnen, hier was ik natuurlijk ontzettend blij mee want samen kom je soms toch verder als alleen.

Toen de intro week voorbij was begon dan het echte studenten leven, de boeken gingen op tafel en het studeren kon gaan beginnen. We kregen er veel verschillende vakken en van sommige vakken snap ik nog steeds het nut niet, dit leek meer op uren opvulling. Wel kregen we natuurlijk ook skills wat erg leuk was want hier leerde je veel nieuwe dingen.
Het was wel erg wennen want de stof en de praktijk was op het begin heel anders als iedereen verwacht had. Ik kreeg dan wel op de middelbare al les in de sector zorg en welzijn maar dit is was in een veel andere richting dan dat we nu kregen.

Nadat de eerste paar weken verlopen waren zag je al veel studenten afvallen, heel veel vonden het toch niet bij hun passen en besloten daarom om ook gelijk met de opleiding te stoppen. Na 9 weken 5 dagen per week alleen maar les begon dan ook je stage, dit was een van de spannendste dingen wat ik ooit gedaan had, alles was nieuw opeens zag je veel ouderen mensen, veel indrukken en veel dingen die je nooit eerder gezien had.
Toen je eenmaal met de stage bezig was begon je pas echt te begrijpen waar je nou eigenlijk echt voor gaat studeren, hier werd het meer realiteit wat je nou ging doen en voor wat voor beroep je gekozen had. Hier vielen ook weer heel veel mensen af van de opleiding, omdat ze er hier achter kwamen dat dit niet voor hun bestemd was en dat dit niet was wat ze van de opleiding hadden verwacht.

Eenmaal gewend aan de studie, de stage en alle bijkomende opdrachten heb ik met voldoende mijn eerste jaar afgerond, je moest er even hard voor werken en erg goed je best doen maar dan kom je natuurlijk wel verder als dat je niks doet. Wel moet je als je de opleiding gaat doen er altijd rekening mee houden dat je genoeg zelfvertrouwen hebt en ook voor je zelf kan kunnen opkomen, dit is erg belangrijk en hier heb ik ook echt aan moeten werken.

In het 2de jaar van de opleiding had je 2 verschillende stage's waar je je opdrachten moest afronden, de opdrachten werden steeds uitgebreider en je moest je steeds meer verdiepen in meer ziektebeelden en noem maar op. het werd een stuk pittiger en er werd een stuk meer van je verwacht. In het 2de jaar werd je al licht voorbereid op het 3de jaar en het afstuderen door steeds zelfstandiger te worden.
Ook in het 2de jaar van de opleiding heb ik erg moeten leren om steeds meer voor mezelf op te komen en me mondje bij te praten, zonder hulp van mijn stage en collega's had ik hier nu niet gestaan.

Dan kwam het 3de jaar, 1 stage, 4 opdrachten en een korte tijdsperiode om al je opdrachten te behalen en te streven naar je diploma!
Iedereen ging natuurlijk hiervoor want wat wil je na die 2 jaar nou niet liever als een diploma hebben voor het beroep verzorgende-IG!
in het 3de jaar ging je gelijk volop in je stage, ik had hierbij 4 dagen stage en 1 dag school wat best pittig was. Ik was hierbij erg blij dat ik geen bijbaantje meer had want dit was bijna niet te combineren. In het 3de jaar werd er nog meer van je verwacht en werd er ook op stage verwacht datje steeds meer zelfstandig op eigen benen kan staan. Op het begin was het erg eng om op eigen benen te gaan staan meer door de onzekerheid die ik met me mee nam, waarom? Geen idee.

Gelukkig werd ik erg goed begeleid door mijn werkbegeleider waar ik echt ontzettend blij mee ben en ook kan ik zeggen dat ik trots op mijzelf ben door de groei die ik de laatste 3 jaar heb gemaakt! Ik heb goed geleerd om meer op mijn eigen benen te zijn en echt ervoor te gaan waar ik voor wil gaan.
Door er helemaal voor te gaan en zelfverzekerd te zijn over wat ik doe heb ik al mijn opdrachten op tijd kunnen behalen en heb ik mijn assessment gesprek ook met een voldoende afgerond wat dus betekende dat ik mijn diploma gehaald had en ik eindelijk op eigen benen kon gaan staan!
Ik was hier ontzettend blij mee en ik was trots op mezelf, ik had het dan toch even geflikt! Alle stress schoot weg en ik kon eindelijk met een opgelucht gevoel zeggen dat ik klaar was!

Nadat ik de opleiding had afgerond heb ik ervoor gekozen om niet verder te gaan met studeren maar eerst even ervaring op doen in het beroep verzorgende-IG zodat ik hierna altijd verder kan studeren tot verpleegkundigen maar dan wel met een hoop meer ervaring!
Ik had namelijk een baan aangeboden gekregen op mijn laatste stage plek en deze nam ik met open armen aan!

En zo heb ik dus mijn opleiding afgerond en meegemaakt!
Als je hierover nog vragen hebt stel ze dan gerust!


Liefs, Mariska.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten