zaterdag 24 september 2016

Persoonlijk: mijn beroep, hoe is de keuze hiertoe ontstaan?


Zoals jullie misschien al hadden gelezen in mijn eerste artikel waarin ik een korte uitleg gaf over wie ik nou eigenlijk ben en wat voor artikelen je van mij kunt verwachten kon je ook al lezen dat ik verzorgende-IG ben en dat dit mijn beroep is! Maar wat houd het beroep nou eigenlijk in, hoe ben ik bij dit beroep gekozen en hoe ben ik zover gekomen?
Laten we beginnen bij het begin; vanaf jongs af aan gaf ik altijd al aan dat ik voor oudere mensen wou gaan zorgen en dat ik dit dus in de toekomst ook echt kon gaan doen was dus echt een droom waar ik jaren naar toe heb gewerkt. Ik was op school altijd al heel behulpzaam naar docenten en mede leerlingen waarin ik dus mijn passie om mensen te helpen al toonde.
Na de basisschool begon ik op de mavo en hierbij kwam mijn droom om in de zorg te gaan werken natuurlijk stukje bij stukje steeds dichterbij. Helaas kreeg ik midden mijn 2de jaar op de mavo even een puber dip en kelderde mijn cijfers flink omlaag, ik deed niet meer aan huiswerk en toetsen? Oh ho maar daar leerde ik al helemaal niet voor. Doordat het op de mavo niet meer goed ging moest ik naar een andere school en moest ik verder gaan met kader wat natuurlijk een hele bummer was want wat als ik nou niet meer in de verzorging kon gaan werken?
Op de kader kon ik de opleiding met 2 vingers in me neus halen, ik hoefde hier niet eens veel moeite voor te doen, toen ik dit besefte had ik toch wel spijt dat ik op de mavo niet even had doorgezet want mavo is natuurlijk wel al beter als kader, maar helaas liet mijn puberteit dit toen niet toe.

Toen ik begon op kader had ik wel een voordeel ik mocht een sector kiezen die ik de komende 2 jaar mocht leren, ik koos hierbij voor de sector zorg en welzijn omdat ik natuurlijk altijd al droomde om in de zorg te werken. Op het begin van de opleiding had ik het nog helemaal niet naar mijn zin want ja nieuwe school, nieuwe klasgenoten, nieuwe docenten en natuurlijk een heel ander niveau en een andere manier van lesgeven. Ook was ik heel eigenwijs en wou ik nog niks van mijn ouders aannemen dat dit het beste voor me was en dat ik hiermee ook verder zou komen als ik zelf zou kunnen denken.
Toen mijn eigenwijsheid eenmaal over was besloot ik er toch maar even voor te gaan en me best te gaan doen. Ik maakte vriendinnen en probeerde van school toch maar de beste tijd te maken die er zou kunnen komen.

Ik ronde het 3de jaar met goede punten af en ook mijn cijfers van de sector zorg en welzijn waren keurig, dit was natuurlijk omdat ik dit graag wou doen en ik hier natuurlijk een groot streven toe had.
In het 4de jaar moesten we natuurlijk langzamerhand steeds meer gaan bepalen wat we nou wouden gaan sturen nadat ik het kader had afgerond, natuurlijk wou ik de zorg gaan studeren maar als je goed kijkt is de zorg heel uitgebreid. Ga ik voor helpende, verzorgende-IG of toch verpleegkundige?
Dit was natuurlijk best een lastige keus want welk niveau kan ik aan? Het advies vanuit school was of verzorgende-IG of verpleegkundige, helpende was te laag gegrepen.
Gelukkig had ik nog een paar maanden om over deze keuze na te denken waar ik heel blij mee was wou ik me tijd kunnen nemen voor de opleiding of wil ik er echt voor gaan en toch gelijk hoger op beginnen.

Ik ging er goed over nadenken ondertussen had ik natuurlijk nog gewoon mijn lessen waar ik me ook voor moest blijven concentreren want als ik me alleen ging concentreren op welk vak ik me nou ging inzetten zou het niet goed komen met de rest van mijn school.
De eindexamens kwamen steeds dichterbij en ik besloot toch om voor de opleiding verzorgende-IG te gaan en dit meer omdat ik geen zin had om op me tenen te lopen en veel te stressen! Als ik dan na de opleiding verzorgende-IG nog verder zou willen studeren tot verpleegkundige zou dit nog 2 jaar zijn wat natuurlijk reuze mee valt.

Ik ronde mijn examens met allemaal voldoendes af inclusies de sector zorg en welzijn!
Ik ging genieten van mijn welverdiende extra lange zomervakantie en na de zomervakantie begon ik dan eindelijk met de opleiding verzorgende-IG waar ik enorm naar uitkeek!
Wel heersde er nog een hele spanning rondom maar hierover later!


Liefs, Mariska.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten